27.03.2023 - перший офіційний день продажів Voge 500AC в Україні. Я та Славко домовилися, що о 5й ранку ми вже будемо під Фоксвелом (мається на увазі якої сили було наше бажання отримати цей мот).
п.с. я був першим, хто дістався магазину і став першим власником цієї моделі на наших просторах😇
На жаль, Славко, наш цвіт нації, загинув на сході у боях проти окупаційних військ росії. Вічна пам’ять.
Перше враження
Перше, що впадає в око, це приладова панель:
Великий РК екран, на якому все дуже добре видно в будь-яку погоду. Тепер, на відміну від попередніх моделей вог тут є меню, налаштування, а також вкладка загальної інформації про мотоцикл. Тепер є параметр “час роботи двигуна”. Нарешті є лічильник кілометрів, який точно вказує вам, коли необхідно робити ТО. (до речі, це 1000, 5000, а далі кожні 6000 км). Ніяких 100, 500 і 1000…
Із мінусів:
- занадто яскраві цифри спідометра вночі, якщо перевести погляд із дороги на них - засліплює.
- на головний екран не вивели витрату пального. Річ не критична, але чому вони цього не зробили залишається загадкою, адже вільного місця достатньо.
- цифра передачі дуже маленька.
- додатковий стиль панелі, який можна обрати в меню - незручний.
- підключення до вайфай не реалізоване до кінця. Тобто, його тут немає.
- відсутній тріп 2
Порівняння із попереднім мотоциклом
До 500ас я багато років поспіль катався на ср6 він же voge 300r.
я там мій друг @Re7con летимо по вул. Олени Теліги. Ми були щасливі. Навіть із 300R😊
Перше, на що звертаєш увагу сівши на 500ас - вага. Раніше я мріяв про важчий мотоцикл, але виявилося, що це не завжди зручна річ, принаймні для мене. Особливо це відчувається на мінімальних швидкостях, в заторах, при різних виїздах із вузьких місць, між парканами, тощо. Це не мінус, це особливість, поруч з якою ми отримуємо стабільність на великій швидкості, кращу стійкість на не ідеальному асфальті і т.д. Вочевидь, потрібно більше практики й до ваги, гадаю, я звикну.
Інженерам вдалося поєднати багато речей. За таку ціну мотоцикла виробник пропонує не просто хороший баланс якості та ціни. Тут і унікальний стиль, і надзвичайно зручна посадка, і відмінна керованість, і зручність та продуманість кожного сантиметра мотоцикла. Оскільки в народі китайський мотопром цінять саме за ціну, то 500АС беззаперечно шедевр у цьому бюджеті НОВИХ мотоциклів.
Збірка та продуманість мотоцикла вражає. Особливо цю “продуманість” оцінять ті, хто самостійно обслуговує мотоцикли. Згоден, сам по собі нейкед апріорі має мало пластику, а отже і дістатися до певних елементів простіше, але в цьому мотоциклі до багатьох вузлів дістатися справді просто. Озброївшись лише одним шестигранником можна за лічені хвилини оголити весь мотоцикл від пластику. Тому мені, як людині, яка виключно самостійно обслуговує свій транспорт ця продуманість деталей дуже сподобалася!
До речі, здавалося б, одна лінійка вогів 500к, але мотоцикл сильно відрізняється від того ж 500DS. Диявол криється в деталях, але поставивши ці 2 мотики поруч складається враження, що вони мають різні інженерні відділи.
Двигун тим часом мене як і порадував, так і розчарував. Звісно ж що сподобалася тяга цього здорованя. Сподобалося, що для досягнення тієї ж швидкості, потрібно значно менше крутити двигун, ніж 300ку. Посадивши позаду тендітну панянку, двигун це пережовує та випльовує з такою силою, що я довго не міг до цього звикнути. (адже на 300r навіть найлегша дівчина-пасажир змушувала двигун лише верещати, а не їхати). А ефективність гальм навіть з пасажиром - вражає. Тут інженери постаралися.
Разом з тим, мені не сподобалося перемикання передач між 1ю та 2ю. Воно якесь неприродно “довге”. Не сподобалася загальна “смиканість” мотоцикла на низькій швидкості на 1й та 2й передачі. Також дещо розчарувала відсічка на відмітці 8500 обертів. Я далеко не шибайголова, але зайві пару секунд при розгоні на тій же передачі були б точно не зайвими, бо ти відчуваєш, що по при досягненні максимальних обертів мотоцикл впевнено набирає швидкість далі, натомість, проігнорувавши або забувши про оберти, отримуєш сильний поштовх (відсічка), а потім ще один і т.д., якщо “пропустив” вікно між 8000-8400 і не перейшов на передачу вище.
Вочевидь, до таких речей звикаєш. Наразі я описую перше враження після 300ки. Адже на ній відсічки не було, і можна було крутити двигун “досхочу”, що робило його дуже зручним в цьому плані. Хоча, стосовно 500ки ймовірно варто зазначити, що двигун створений для спокійних райдерів, які не лише не розкручують двигун в червону зону, а і піклуються про ресурс. І це дійсно так. Станом на кінець 2023 року в Україні немає жодної 500ки, яку б закатували до смерті наші земляки. А на ринку ці двигуни, зауважу, (некрояпофанам камінь в город) - із 2019 року.
Із помилок збірки помітив лише єдину річ. Склалося враження, що на цю точку конвеєра поставили новачка, адже помилка зовнішня, не критична, але дуже груба. Виправив у тисках.
Крейсер, споживання, витрати:
Виробником, в оновленій інструкціЇ до мотоцикла чорним по білому заявлено, що крейсер складає 90 км/год. Але замінивши передню зірку на 16 зубів (а ви захочете це зробити) можна отримати вже 100 км/год.
З моєю манерою їзди та переважно катаючись по трасі (по місту лише 20-30%) маю витрату пального 3.9-4 л на 100 км. Я не можу назвати себе повільним водієм, але до “шибайголови” мені недосяжно далеко. В такому випадку витрати зростають до 4.5 і вище.
рух по набережній у м. Київ (близько 5к обертів та швидкість 94 км/год (не по gps))
Максимальна швидкість мені наразі невідома. Виробник заявляє 160 км год і я думаю, що воно так і є. Одного разу бачив швидкість 145 кг/год (по gps!) і тут же скинув. Та і набирав він вже не охоче. А щоб він це зробив жвавіше, потрібно кожну передачу загнати в червону зону, чого я або не роблю, або роблю вкрай рідко і лише для того, щоб “вирватися” із певної зони і лише до 3-4 передачі.
Доопрацювання, тюнінг, стайлінг
Стайлінг
Досвід - річ цінна. Тому ще до покупки мотоцикла я дбайливо замовив клітку зі слайдерами, вітрове скло в стилі кафе, накладки на бак, сітку на сидіння, захист радіатора, та захисну плівку на панель приладів.
Оскільки я дуже люблю чорний колір, згодом було замовлено чорний пластик в замін сріблястого. На мою думку вийшло дуже добре, до того ж, це зробило мій АС унікальним в Україні.
Тюнінг
Із тюнінгу було зроблено лише заміну передньої зірки на 16 зуб. Стокова на 15 зубів дарувала вражаючий розгін (у порівнянні із 300кою), але мене дратувала короткість передач, підвищені оберти і відносно низький крейсер. Зірка на 16 зуб виправила все вищесказане, але відчутно “порізала” динаміку й оскільки датчик спідометра знаходиться в коробці, то показання швидкості на панелі вирівнялося до реальної швидкості (по GPS). Тому майте на увазі.
Суб’єктивні переваги та недоліки:
Що сподобалося:
- Ціна
- Дизайн
- Приборна панель
- Якість матеріалів
- Загальна продуманість мотоцикла в деталях
- Просковзуєче зчеплення
- Тяга
- Стабільність мотоцикла на швидкості та робота підвіски
- Великий інтервал між технічним оглядом
Що не сподобалося:
- Вага
- Відсічка
- Смиканість на низьких передачах
- Своєрідна робота коробки на нижчих передачах
- Доволі великі витрати відносно потужності
- Відсутність тріпметра №2
- Не виведене споживання пального на головний екран
- Заявлений Miracast - а по факту просто фікція
Висновки:
Мотоцикл важко не радити до покупки. Беручи до уваги його головний козир - ціну, важко його критикувати. А в купі із загальною продуманістю, якістю та унікальністю дизайну на українському ринку на 2023 рік це краща покупка.
Описані мною мінуси, як я вже неодноразово згадував - суб’єктивні. Тому цей мотоцикл сміливо раджу всім, кому подобається подібний стиль та хто хоче отримати новий мотоцикл із коробки й безцінний запах нової речі за відносно малі гроші.
Якщо ж роздумувати об’єктивно, то цей мотоцикл я б не радив лише першосезонникам та людям із малим зростом та вагою.
Отже: беззаперечно рекомендую до покупки! ✅
*стаття написана від щирої душі, думка відносна, висновок суб’єктивний, на істину не претендую.