Всім привіт.Хочу поділитись своїм досвідом вибору мотоцикла класа ендуро.
Ендурика захотів бо вирішив, що катать по лісі і іншому бездору безпечніше ніж по дорогам загального користування. Як можливо і більшість звичайно шукав япа. Але чим довше я шукав тим більше розбивались мої рожеві мрії. Виділю проблеми з яким зіштовхнувся особисто я можливо кому щастило більше 😀
Перше це не відповідність ціни і продукту. До мотоцикла ставились певні вимоги: оригінальний стан, технічно справний і хоч якась частини розхідників повинна бути замінена.
Друге власники залізних самураїв.
А тепер більш детальніше.
МОТОЦИКЛИ
Травень. Про Лося вже тоді знав, але на той момент він був для мене сраною китайщиною. Самий перший мот який я поїхав дивитись був Honda XLR 250 1993 року. Ціна спочатку була 2000$ потім зменшилась до 1800$. Що сказать мот був чисто для ліса і видно було що йому сильно дісталось за його довге життя. У нього був тільки кік і заводився з першого-другого разу. Але димів як паравоз. Власник запевняв, що механік дивився мотор і сказав що все там гуд🤯 і поміняв тільки сальники клапанів . Був ще погнутий передній диск дуже сильно і що найбільш мене здивувало, коли відкрили фільтр бокс там був фільтр нульового супротиву🤦♂️. Висновок який я зробив, що біля мота ще сильно багато буде роботи. Особливо не відомо що там з ЦПГ. Там вона точиться, але чи було вже куди там точить.
Я не буду описувать конжний мот (їх було десь 8) просто виділю певні екземпляри для розуміння цілісної картини. Доречі мій потолок у ціні був 2800, але це прям якщо там все було б 10/10, а так розраховував до 2500. Регіон пошуку Київська область(у точню може в інших регіонах ці моти легше знайти, в Одесі так точно)
Потім був DR 250 1996 року. Мот наче і не в поганому стані (в порівнянні з тими які мені траплялись) але коли ми зустрілись з власником він приїхав без номера і доків. Тест драй тільки за заставу повної суми ціни мота (в подальшому я це обговорював з власниками і брав тільки паспорт бо не готовий був вручати таку суму людині яку перший раз бачу) ну на цьому і розійшлись.
Якщо говорити про надійсть японської техніки тут теж не все так однозначно ( на мою думку надійність залежить від власника хоча дуракостійкість можливо у япів краща)
Наведу приклад 3 мотів :
Ямаха Серов 1998 року пробіг 19к заміна ланцюга ГРМ
Кавасакі Супершерпа пробіг 24к заміна ланцюга ГРМ на 18к
XR 250 2004 року.пробгі З1.000. Ціна 3К Власник віддавав за 2800$ бо треба було ремонтувати рокери в клапанній кришці(телефонував чисто із цікавості що можна придбати за таку суму ). Це був червень, а в липні вже ціна складала 3500$. За цей час були відремонтовані рокери і замінений поршень. От і робіть висновки.
ВЛАСНИКИ(ПРОДАВЦІ)
Сам володію Явою 638.5 близька до ідеального стану що по зовнішності оригінал що технічно. Сам її крутив і що таке мотоцикл знаю тому розумів на що звертати увагу і знав, як повинно бути, а як ні.
Коротко про власників. У мене склалось враження, що це не вони повинні продати мот, а я купити. У байка є кік - і електростартер, а акумулятора нема і от скажіть, як перевірити чи той стартер працює?🤷♂️ Льється (не капає) масло через сальник кпп - механік сказав що для цих мотів це нормально. Бувало таке що і колеса ненакачані були і от так проходив тест-драйв.
Потім випадково заїхав на Фоксвел але 300 ендуро не було і майже після кожних наступних огляд мотів заїжав до них. Точку в цьому марафоні поставив Кавасакі Супершерпа свіжопривезений з Японії який просто не завівся, коли я приїхав його дивитись. Видно доля сама хотіла щоб я став лосеводом)
P.S. пост не являється хейтом японської техніки це маленька історія про те з чим я зіткнувся при виборі даного класа мотоцилклів.