Коротко опишу досвід експлуатації дорожніх мотоциклів серії 300 кубів починаючи від салону. Топік особливо буде цікавий новачкам, а також тим, хто хоче обслуговувати свій мотоцикл самостійно. Звісно ж, я уникну банальних тем, на кшталт мийки ланцюга, змазки вузлів, які труться і т.д. Говоритиму лише про те, що справді хотів би знати до того, як придбав дорожника…
На фото - задоволений власник стріта 300. На одометрі 14 000 км на момент зйомки.
Отже, після розпакування та основної збірки (кермо, дзеркала і т.д.), опосередковано огляньте основні вузли (затяжку коліс, прогресії, керма і т.д.), а також, перевірте натяжку ланцюга. Я помітив, що вони часто перетягнуті. Підвіска на дорожниках добре грає, і новому, перетягнутому ланцюгу це може не сподобатися 🙂
Й можете приступати до першого виїзду.
В інтернеті часто можна почути від людей, що в лосях не змащена прогресія. Від себе лише додам, що це питання актуальне лише для ендуро. Для дорожніх версій цей вузол не вимагає такої уваги. Особисто я все ж таки поліз її змащувати на відмітці 5000 км. Але чесно кажучи, цього можна було і не робити. Просто на той час абсолютно ніхто цього не робив, тому переміг виключно спортивний інтерес 🙂
Як видно на фото, все ж таки мастило присутнє в свіжо-розібраній прогресії. Для їзди по асфальту - її більше, ніж достатньо.
Не зважаючи на легенди про рідне мастило та його якість, можете сміливо приступати до тест-райду до 100 км! (але не більше).
До речі, а так почався перший тест драйв у мене. В перші ж години знайомства із новим мотоциклом я пробив колесо 🙂
Відразу шпаргалка про те, як обкатувати новий мотоцикл, щоб уникнути зайвих балачок на цю і так заїжджену тему.
Как Обкатывать Новые Мотоциклы @FortNine
Від себе лише додам, що перші 1000 км не крутіть двигун вище 6к, але і не мучайте двигун на низьких обертах на високих передачах. Намагайтеся тримати середні оберти в діапазоні 5400-6000 тис. об/хв, постійно їх змінюючи.
До/на відмітці 100 км замініть рідне мастило на синтетику 10w40. Фільтр при першій заміні мастила НЕ замінюйте. Знову нагадаю, щоб уникнути зайвих балачок на мастило-тему, зазначу, що це моя особиста думка з приводу того, яке мастило сюди заливати.
Наступну заміну мастила провести на відмітці 1000 км. включно із заміною масляного фільтра. Це друге по рахунку ТО, отже на цьому етапі важливо оглянути всі вузли мотоцикла (крім двигуна). Головним чином, потрібно зажати передню зірку. У жодному разі не садіть її на герметик. Також перевірте затяжку задньої зірки. У мене затяжка послабла вже на відмітці 2000 км, хоча в інших я такого не спостерігав.
На фото розібраний фільтр. Кількість затриманої стружки на папері абсолютна норма. Допускається навіть куди більша її кількість. (До речі, вона повністю зникне приблизно на 4-5й заміні.)
Наступну заміну мастила провести на відмітці 2000 км (без заміни фільтра). Не забудьте про перевірку всіх інших вузлів. (згідно мануалу). Від себе додам, щоб обов’язково перевірили пластикові кришки на картері (ті, що для перевірки міток фаз ГРМ) - вони дещо послабляться. Закрутіть їх.
Отже, коротко підсумую по ТО для нового мотоцикла:
• 0-100 км - перше ТО.
• 1000 км - друге ТО. (особливо важливе. Уважно перевірте всі вузли мотоцикла)
• 2000 км - третє ТО та завершення обкатки.
• Кожна наступна заміна мастила раз в 3000, 4000 або 5000 км в залежності від умов експлуатації.
Далі, проводити регламентні роботи згідно мануалу, але від себе додам, що згідно з ним, міняти мастило кожні 5к я раджу лише тим, хто дотримується повільної, розміреної їзди й для тих, хто не навантажує мотоцикл (не вистрілює зі світлофора, не їздить щодня по заторах, не катає двійку і т.д.)
Особисто я, хоча і їжджу не швидко (в середньому 70-90 км), але по при це маю агресивний стиль керування (простріли від світлофора - до світлофора, агресивний розгін і т.д.) - замінював мастило кожні 3000 - 3500 км.